14 October 2007

Turist i Beppu: Mt. Takasaki

Bakgrunnen for hvorfor akvariet ble kalt "Sjøegget" kjenner jeg ikke, men Mt. Takasakis kallenavn "Monkey Mountain" kommer fra de ville apestammene som lever i fjellsidene på Mt. Takasaki. Hele fjellet er tilholdssted for de ville apene, men det er laget til et "observasjonspunkt" ved et lite tempel i fjellsiden vendt mot sjøen. Der mater de apene en gang om dagen, og man kan rusle rundt blant apene som vandrer fritt over hele området.

Siden er er snakk om ville dyr har de noen sikkerhetsregler for oppførsel slik at man ikke skal terge på seg apene:
1. Ikke ta på dem.
2. Ikke se dem i øynene
3. Ikke jag dem
4. Ikke ert dem
5. Ikke mat dem

Vi overlevde turen uten apeangrep, og her er bildene:

1) og 2) De første apene vi så var på broen fra Umitamago



3) Gutta ivrig på vei over broa


4) og 5) Apestatuer


6) Ape med baby
7) Ape som hviler i skyggen


Mennesker som poserer ved siden av apene.
8) Meg og aper
9) Jeg, Lo, en tilfeldig japansk unge og en ape



10) Ape som løp over foten min

Umitamago og Mt. Takasaki var en passe avslappende heldagsutflukt, med litt tid til overs. Vi tok bussen til Oita og kikket på noen av kjøpesentrene der til de stengte kort tid etterpå, og så gikk vi og spiste på en Izakaya -en særgenen japansk restauranttype. Da vi kom tilbake til Beppu rakk vi akkurat siste bussen opp til campus. Flaks, siden ingen av oss hadde lært oss busstabellen på det tidspunktet...

12 October 2007

Turist i Beppu: Umitamago

Beppu har en rekke små turistattraksjoner i nærområdet. (Nærområdet defineres herved til maks 1 times reise - i denne sammenhengen.) Blant disse er Umitamago ("Sjøegget"; umi = sjø, tamago = egg) .

En søndag før skolestart samlet vi oss en gjeng på 12 og tok bussen ut til Umitamago, et lite akvarium ca. midt mellom Beppu og Oita. Der ble vi underholdt av et mangfold forskjellige fisk og sjødyr, og ikke minst de fantastiske suvenirene man finner i suvenirbutikkene overalt.
Som sist akvarium, så er det ikke så mye å si om dette heller, men jeg legger inn noen bilder og kommentarer på dem til felles underholdning.

1) Merkelig japansk skulptur utenfor entreen til Umitamago:


2) Nærbilde Hageål


3) Garden Eels / Hageål


4) Zebraens opphav; Zebrafisk!


5) Hvalskulptur eller dekorasjon fra Umitamago-entreen


6) Verdens kuleste fisk!


7) Hvalross i sitt rette element.

Jeg hadde aldri forestilt meg at de kunne være så grasiøse,
smidige og majestetiske som de viste seg å være.

8) Delfiner som leker seg


9) Tilfeldig blå fisk som poserte for kamera.


10) Enda en kul nesefisk!


Og til slutt noen få utvalgte eksempler på japanske suveninrer:

11) Kodawari (?) no shio (salt) ame (sweetened-starch candy).
= "Kodawari sine salte sweetened-starch candy"


12) Og Oterens Sesam og mandel "Stick-Pie"...


Mye moro med mat; mange forskjellige matrelaterte suvenirer i suvenirbutikkene.

Etter at vi hadde ruslet gjennom Umitamago i forskjellig tempo og så samlet oss til lunsj fortsatte vi dagen med å rusle over til Mt. Takasaki.

7 October 2007

Møtet med APU og AP House – Del 2

Ser ut til at søndager blir den store bloggdagen… Det er akkurat en uke siden sist jeg hadde tid til å blogge. Den siste uka har vært skikkelig travel, men mer om det når jeg får det litt på avstand og får sett på det med litt perspektiv. Flere blogposter er under planlegging, men jeg må finne tid til å faktisk få skrevet dem. Anyway, her er denne ukens:


Del 2: Det sosiale i og utenfor campus

I forrige post beskrev jeg en del av programmet APU hadde laget for oss i våre to uker før semesterstart. En del av dette programmet var byråkratisk, en annen del var praktisk rettet, og en tredje del var sosial. Innimellom dette programmet hadde vi også en del ”dødtid” som vi fylte etter beste evne, og når man er 50++ nye, fremmede og nysgjerrige studenter på ett sted er det ikke så vanskelig å finne på ting.


Nye venner i hopetall, her representert ved noen få:


Den første uken på APU var mest ”flytt inn og bli kjent”. Mye av fritiden gikk med på bli kjent med mennesker man traff i tilfeldige sammenhenger i APU-programmet. Etter hvert ble vi en gjeng på ca 20 som hang en del sammen, enten alle på en gang eller i mindre grupper. Tiden ble brukt til mangt, shopping i Beppu, sosialisering med nye og forskjellige mennesker i kantina mellom postene i APU-programmet, generell sosialisering i AP2-lobbyen*, vandringer og utforsking av campusområdet og de nærliggende utsiktpunktene, og mer shopping i Beppu. Innimellom ble det så mange hektiske dager og så mye folk og inntrykk at jeg la inn hjemmedager i kalenderen min.

* (AP House lobbyene har pingpongbord, biljard, piano m/headset, og et ”tatami room” til generell sosialisering i tillegg til noen lett tilgjengelige sittegrupper. Rett på baksiden av AP2 er det også en liten basketbane. AP2-bilde kommer så snart jeg får tatt et!)


APU og Beppu og Mt. Takasaki sett fra utsiktspunktet over skolen:


Matlagning er også en populær aktivitet, for noen et avbrekk fra kantinematen de spiser hver dag, for andre en anledning til å vise litt av sin hjemkultur, og for andre igjen en nødvendig (men sosial) aktivitet. (Mat er i grunnen et interessant tema som kan omtales i det vide og det brede, så jeg forholder meg til det sosiale nå, og tar en egen blogpost til mat, og andre spiselige ting, ved en senere anledning.)


Hvert rom er utstyrt med skap og kjøleskap, og hver etasje er utstyrt med et felleskjøkken der folk kan lage mat. Det er åpent for alle, men har kun stekeplater (vanligvis 4 doble ”komfyrer”), en brødrister, en micro-ovn og en vannkoker. Alt annet nødvendig utstyr må enhver anskaffe selv og oppbevare på rommet sitt. Og selvfølgelig skal man rydde og vaske kjøkkenet etter seg når en er ferdig.


Det hender jeg lager mat i L5-kjøkkenet (heretter L5K), men ikke så ofte. For meg er det billig å spise i kantina, men jeg liker å lage mat selv innimellom også. De hender jeg inviterer andre til å lage mat sammen med meg, men hvis jeg ikke spiser i kantina lager jeg som oftest noe enkelt og spiser alene.


Jeg laget pannekaker!


For andre, for eksempel Thai-jentene, vietnameserne og myanmarerne (burmeserne) m.fl., er det dyrt å spise i kantina, så de lager nesten alltid mat på kjøkkenene sine. I alle fall de jeg bor med i L5. De samles gjerne i store grupper og lager mat sammen.


Jeg gjør for øvrig et poeng utav at jeg spiser ute i kjøkkenet når jeg lager mat der, slik at jeg er synlig, og hvis folk er nysgjerrige på meg så er det enklere å ta kontakt hvis de har noe å spørre om eller kommentere. (Men fordi de store gruppene som lager mat i L5K snakker på sine egne morsmål er det lettere for meg å la dem ta kontakt enn å ta kontakt selv.) Mat er en fin brobygger. Jeg benytter også enhver anledning til å distribuere og dele det norske godteriet jeg fikk tilsendt hjemmefra, så har vi enda mer å snakke om:)


Vi hadde en litt større samling i en av de andre etasjene forrige uke, Rina (Japan) inviterte oss på besøk og laget japansk mat til oss. Det begynte som en liten greie mellom meg, Rina og Jenna (US), men så vokste det enormt fort til et middagsparty. Vi endte opp ca 10-12 stk., og masse god mat.


Matparty hos Rina:

1) Matlaging

2) Folk og mat


Ved andre anledninger har jeg laget norske pannekaker (se bilde tidligere i teksten) i selskap med Fiona (Hong Kong), spist nevnte pannekaker med Shannon (US) og laget pasta med Shannon og Vanessa (Australia). I Khyas (US) bursdagsselskap spiste vi pizza – hentet i Beppu siden de ikke kjører pizza helt opp til APU…


Vi har gjort mye annet gøy også, men spesifikke utflukter får sin egen post siden jeg har allerede har skrevet masse for i dag....

Until next time; matta ne!