7 October 2007

Møtet med APU og AP House – Del 2

Ser ut til at søndager blir den store bloggdagen… Det er akkurat en uke siden sist jeg hadde tid til å blogge. Den siste uka har vært skikkelig travel, men mer om det når jeg får det litt på avstand og får sett på det med litt perspektiv. Flere blogposter er under planlegging, men jeg må finne tid til å faktisk få skrevet dem. Anyway, her er denne ukens:


Del 2: Det sosiale i og utenfor campus

I forrige post beskrev jeg en del av programmet APU hadde laget for oss i våre to uker før semesterstart. En del av dette programmet var byråkratisk, en annen del var praktisk rettet, og en tredje del var sosial. Innimellom dette programmet hadde vi også en del ”dødtid” som vi fylte etter beste evne, og når man er 50++ nye, fremmede og nysgjerrige studenter på ett sted er det ikke så vanskelig å finne på ting.


Nye venner i hopetall, her representert ved noen få:


Den første uken på APU var mest ”flytt inn og bli kjent”. Mye av fritiden gikk med på bli kjent med mennesker man traff i tilfeldige sammenhenger i APU-programmet. Etter hvert ble vi en gjeng på ca 20 som hang en del sammen, enten alle på en gang eller i mindre grupper. Tiden ble brukt til mangt, shopping i Beppu, sosialisering med nye og forskjellige mennesker i kantina mellom postene i APU-programmet, generell sosialisering i AP2-lobbyen*, vandringer og utforsking av campusområdet og de nærliggende utsiktpunktene, og mer shopping i Beppu. Innimellom ble det så mange hektiske dager og så mye folk og inntrykk at jeg la inn hjemmedager i kalenderen min.

* (AP House lobbyene har pingpongbord, biljard, piano m/headset, og et ”tatami room” til generell sosialisering i tillegg til noen lett tilgjengelige sittegrupper. Rett på baksiden av AP2 er det også en liten basketbane. AP2-bilde kommer så snart jeg får tatt et!)


APU og Beppu og Mt. Takasaki sett fra utsiktspunktet over skolen:


Matlagning er også en populær aktivitet, for noen et avbrekk fra kantinematen de spiser hver dag, for andre en anledning til å vise litt av sin hjemkultur, og for andre igjen en nødvendig (men sosial) aktivitet. (Mat er i grunnen et interessant tema som kan omtales i det vide og det brede, så jeg forholder meg til det sosiale nå, og tar en egen blogpost til mat, og andre spiselige ting, ved en senere anledning.)


Hvert rom er utstyrt med skap og kjøleskap, og hver etasje er utstyrt med et felleskjøkken der folk kan lage mat. Det er åpent for alle, men har kun stekeplater (vanligvis 4 doble ”komfyrer”), en brødrister, en micro-ovn og en vannkoker. Alt annet nødvendig utstyr må enhver anskaffe selv og oppbevare på rommet sitt. Og selvfølgelig skal man rydde og vaske kjøkkenet etter seg når en er ferdig.


Det hender jeg lager mat i L5-kjøkkenet (heretter L5K), men ikke så ofte. For meg er det billig å spise i kantina, men jeg liker å lage mat selv innimellom også. De hender jeg inviterer andre til å lage mat sammen med meg, men hvis jeg ikke spiser i kantina lager jeg som oftest noe enkelt og spiser alene.


Jeg laget pannekaker!


For andre, for eksempel Thai-jentene, vietnameserne og myanmarerne (burmeserne) m.fl., er det dyrt å spise i kantina, så de lager nesten alltid mat på kjøkkenene sine. I alle fall de jeg bor med i L5. De samles gjerne i store grupper og lager mat sammen.


Jeg gjør for øvrig et poeng utav at jeg spiser ute i kjøkkenet når jeg lager mat der, slik at jeg er synlig, og hvis folk er nysgjerrige på meg så er det enklere å ta kontakt hvis de har noe å spørre om eller kommentere. (Men fordi de store gruppene som lager mat i L5K snakker på sine egne morsmål er det lettere for meg å la dem ta kontakt enn å ta kontakt selv.) Mat er en fin brobygger. Jeg benytter også enhver anledning til å distribuere og dele det norske godteriet jeg fikk tilsendt hjemmefra, så har vi enda mer å snakke om:)


Vi hadde en litt større samling i en av de andre etasjene forrige uke, Rina (Japan) inviterte oss på besøk og laget japansk mat til oss. Det begynte som en liten greie mellom meg, Rina og Jenna (US), men så vokste det enormt fort til et middagsparty. Vi endte opp ca 10-12 stk., og masse god mat.


Matparty hos Rina:

1) Matlaging

2) Folk og mat


Ved andre anledninger har jeg laget norske pannekaker (se bilde tidligere i teksten) i selskap med Fiona (Hong Kong), spist nevnte pannekaker med Shannon (US) og laget pasta med Shannon og Vanessa (Australia). I Khyas (US) bursdagsselskap spiste vi pizza – hentet i Beppu siden de ikke kjører pizza helt opp til APU…


Vi har gjort mye annet gøy også, men spesifikke utflukter får sin egen post siden jeg har allerede har skrevet masse for i dag....

Until next time; matta ne!

2 comments:

skrapsan said...

tja jeg har ikke så mye fornuftig å komme med nå heller. Men det virker da som om du koser deg både under samtalene vi har og i bloggene så, lykke til videre.

Cecily said...

Du er ikke forpliktet til å skrive kommentarer altså.. Jeg setter pris på de kommentarene jeg får, (nesten) uansett hva som står i dem, men du må ikke føle deg presset til å skrive noe som helst.... Det blir litt..feil.